dijous, 20 de novembre del 2008

Dia mundial de la filosofia

Els 20-N són especials. No només perquè ja fa anys ens va deixar un personatge -que no persona- i es va celebrar obrint nombroses ampolles de cava, sinó també perquè la UNESCO, des de 2005, va assignar a aquesta data tan senyalada el dia mundial de la filosofia.
Enguany no sé si hem de brindar amb cava doncs, més que mai al nostre país, la celebració té un regust amarg: la filosofia s'ha retatllat a primer de batxillerat i la cosa pinta malament. En moments de canvis i modificacions profundes de les institucions que vertebren les nostres societats contemporànies, la filosofia es presenta com una activitat imprescindible per entendre, si més no, el present que ens envolta.
Davant dels constants canvis i subversions dels paradigmes culturals i axiològics, i enfront de la fugaç però perseverant evolució del progrés associat a la tecnologia, que dilueixen les possibilitats d’aturar-se a reflexionar sobre les múltiples contradiccions dels estereotips que estructuren les nostres societats, la matèria de Filosofia, hauria de ser la guia que conduieixi a proporcionar a l’alumnat de primer de Batxillerat, conceptes i models de pensament racional i recursos procedimentals que facilitin la necessària tasca de repensar la realitat i edificar el seu pròpi pensament crític respecte la mateixa.
Així doncs, el professorat que imparteix la matèria ha de vetllar per involucrar a l’alumnat perquè aquest s’instal·li en situació de fonamentar una actitud i un tarannà filosòfics a l’aula envers la multiplicitat de preguntes i respostes que genera l’activitat filosòfica individual i col·lectiva. D’aquesta manera, la matèria, pot contribuir al desenvolupament de la maduració de les habilitats cognitives i pragmàtiques de l’alumnat a l’hora d’estudiar, analitzar, argumentar, conceptualitzar, sintetitzar, observar, valorar, suposar, comparar, ordenar, deduir, inferir, aclarir, predir, identificar criteris, formular preguntes, definir conceptes, detectar ambigüitats, relacionar causes i efectes, distingir mitjans i fins, pensar possibilitats, exemplificar, identificar, classificar, contextualitzar o donar raons, des d’un punt de vista metacognitiu en general i com a sinònim del què estic designant com activitat filosòfica en particul·lar.


Però que carai fem els filòsofs, doncs? Aquí teniu una pluja d'activitats que realitzem els filòsofs i que barrejades amb el Wordle han quedat així:

http://www.wordle.net/gallery/wrdl/327882/Activitat_filos%C3%B2fica

També us deixo una simpàtica iniciativa d'uns professors de filosofia que reivindiquen i reclamen, d'una manera molt singular, la dignitat de l'activitat filosòfica i el lloc que la(es) filosofia(es) es mereix(en) dins de la nostra societat.

http://filosofiaenlafrente.blogspot.com/

dijous, 13 de novembre del 2008

Wiki de cinema i filosofia

La setmana passada un ocellet espavilat em va passar un enllaç força interessant. El títol de la pàgina web en qüestió és "Cine i filosofía", dues activitats que, juntes o separades, fan que la vida tingui més sentit alhora que fan que aquesta última, a més a més, pugui ser entretinguda i divertida. L'híbrid entre el cine i la filosofia no és nou: nombrosos llibres, algun força interessant, ja han tocat la temàtica però com sempre les noves tecnologies poden facilitar l'accés a la informació des de noves perspectives i oferir una eina útil als curiosos, als cinèfils i, sobretot, als professors de filosofia.
Aquests últims ja sabem, de sobres, que el pensament abstracte no és el punt fort de la generació Google i Youtube. Cal acompanyar el concepte amb una imatge, i quina millor imatge que el moviment fílmic dels fotogrames -bé, ara el moviment dels bits pixelats, és clar- per explicar un concepte filosòfic.
L'altre factor interessant és el fet que la pàgina en qüestió és un projecte wiki. De manera que només registrant-se a la pàgina, un mateix pot col·laborar editant noves categories, filosòsofs o temàtiques filosòfiques, simplement, editant un link de l'enllaç corresponent per visualitzar la imatge en moviment més pertinentment il·lustrativa.

Deixo, doncs, sobre la barra de la taverna aquest wiki de cinema i filosofia: aquí