dilluns, 13 d’octubre del 2008

La història de les coses (en tres actes)

Reconec que és complicat dedicar temps a distraccions alienes a la nostra rutina diària, i més difícil encara és, quan aquestes qüestions no són d’utilitat pragmàtica envers la nostra subsistència quotidiana i fan referència a l’estructura endèmica del nostre sistema de producció i consum. Tots i totes coneixem la dinàmica capitalista insertada en el prisma neoliberal però ens tapem les orelles per intentar no escoltar-la una altra vegada, segurament per no ser còmplices conscients del desastre.

Aquests tres vídeos, que deixo a sobre la barra de la Taverna, reprodueixen la “història de les coses”, la trajectòria dels objectes, aquells artefactes que no sabem molt bé si som nosaltres els qui els posseïm o bé són ells els qui ens posseeixen a nosaltres, des de la seva producció, distribució i consum. Doncs, no us heu preguntat mai quin és l’origen, la dinàmica i l'economia dels materials que componen els objectes amb els que interactuem a cada instant?

Davant d'un mercat globalitzat, en un moment en què dubtem de la seva pròpia lògica regulativa, immersos en la crisi econòmica financera, pot ser útil conscienciar-nos de la constatació empírica que impera un model real de producció global que, instaurat pel neoliberalisme més anàrquic, aguditza la problemàtica de la situació.

No utilitzaré la sofística fal·laç per argumentar a favor de la culpable contribució a alimentar la lògica d’aquest absurd sistema de producció i consum, si no aconseguiu visionar les imatges. Molt lleig! Tampoc no voldria augmentar la psicosi col·lectiva amb propaganda decadent. Simplement, faig una crida perquè digeriu, en tan sols vint minuts, l’actual (il·)lògica (ir)racional del nostre sistema de producció i consum. Dues advertències:

Per tots els qui els subtítols us causen alguna nàusea, clickeu directament al títol de l'article.

Per aquells a qui és el sistema el que us provoca nàusees, visioneu la crisi de l’actual sistema de producció i consum, en tres actes i una petita esperança.